Уур амьсгалын өөрчлөлтөөс үүдэн эзэн оцон шувуу болон Антарктидын үслэг далайн хавын тоо толгой эрс цөөрч, устах аюулд ороод байна. Олон улсын Байгаль хамгаалах холбоо (IUCN) эдгээр хоёр амьтныг ‘устах аюултай’ ангилалд оруулжээ. 2026 оны 4 дүгээр сарын 9-ний өдрийн мэдээгээр, эзэн оцон шувууны популяци ойрын хэдэн үеэрээ буурах төлөвтэй байгааг эрдэмтэд онцолж байна. Уур амьсгалын өөрчлөлт нь тэдний амьдрах орчин, хоол тэжээлийн нөөцөд ноцтой нөлөөлж байгаа нь гол шалтгаан юм. Байгаль хамгаалагчид болон эрдэмтэд хүлэмжийн хийн ялгаруулалтыг яаралтай бууруулахгүй бол эдгээр амьтад бүрмөсөн устах эрсдэлтэйг анхаарууллаа. IUCN-ийн ‘Устах аюултай зүйлийн улаан ном’-ын шинэчилсэн жагсаалтад эдгээр амьтдыг хүний үйл ажиллагаанаас үүдэлтэй байгаль орчны өөрчлөлтийн улмаас ‘устах аюултай’ хэмээн ангилсан байна.
Эзэн оцон шувуу, Антарктидын үслэг далайн хав устах аюулд оров
4 сар 9, 2026
1 мин уншина